Снимка: МО

Поздравявам ви за дисциплината, отговорността и службата към Родината. Радвам се да ви посрещна на родна земя в пълен състав и навреме. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към военнослужещите от 39-ия български военен контингент, които се завърнаха днес в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната.

Той припомни, че подготовката и сертификацията на 40-ия български военен контингент за участие в мисията „Решителна подкрепа“ са съвпаднали с началото на световната пандемия от COVID – 19.

„Благодарение на взетото тогава решение днес ротацията на военните ни контингенти е извършена успешно и по план“, каза началникът на отбраната.

Адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка за изпълнението на задачите, възложени на 39-ия контингент по време на мисията на НАТО в Афганистан.

Началникът на отбраната посочи, че в усложнената ситуация на световна пандемия основните два приоритета пред Въоръжените ни сили са запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на бойната готовност.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че за опазване на здравето на военнослужещите, които се завръщат от участие в международни учения и операции, са разработени противоепидемични оперативни процедури заедно с органите на Военномедицинската академия. За първи път те са приложени към екипажа на фрегатата „Верни“, завърнал се у нас на 12 април след изпълнение на задачи в състава на втората постоянна военноморска група на НАТО.

В изпълнение на разпоредбите след преминаване на тест за COVID-19 и задължителните рутинни медицински прегледи военнослужещите от 39-ия контингент ще бъдат настанени под карантина за необходимия период от време. „Много е важно в тази обстановка да бъдете отговорни към себе си, към близките си, към колегите си, за да може след като приключи този период да се върнете успешно в строя“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

На церемонията по посрещането на контингента на летище София присъства бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на Съвместното командване на силите (СКС).

Военнослужещи от 30-ти отряд за контрол на придвижването от състава на СКС, под ръководството на подполковник Иван Петров – началник на формированието, осигуриха граничните и митническите процедури на летище София, а специализиран екип от Сухопътните войски направи дезинфекция на багажа на контингента.

Тридесет и деветият български военен контингент, който се завърна от участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан, е в състав до 160 военнослужещи, със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. По време на мисията те изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на база „Летище Кандахар“, контрол на автомобилния и пешеходен трафик в базата, както и обучение, съветване и подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов, помощник-национални командири са полковник Мирослав Маринов и подполковник Вичо Вичев, а командир на ротата за охрана – капитан Росен Начев от военно формирование 48 430 – Стара Загора.

Коментари Напиши коментар

28

Христо Христов

преди 3 години

Наемни у6ийци и *** някакви.Да си стоят на мaйната си и янките да им плащат заплатите, застраховките и пенсиите!

27

Морски

преди 3 години

Тия лап,ачи чий интереси защитават чак в Авганистан?!Смешници!

26

Анонимен

преди 3 години

От София до Кабул са 4000 кмКакво геройско и патриотично има да отидеш на 4000 км от Родината си и да окупираш и да тормозиш чужд народ на земя която не ти принадлежи???Господ ще ги накаже за алчността им и да злото и мъките които са причинили на народите в Афганистан.Аз не искам афганистанци в България но и нашите наемни убийци нямат работа там!