Снимка: БГНЕС
Тревога сред производителите преди старта на розобера. Производителите в страната се притесняват, че липсват конкретни мерки, които да гарантират безопасността на работниците, предаде Нова тв. От Гергьовден до средата на юни се очаква 40 000 души да излязат на полето, за да събират розовия цвят. 
 
Масивите в Розовата долина скоро ще дадат розов цвят. Мариан Русев е производител от Карловско, на който му предстои да наеме работници за розобера. Мариан е притеснен от факта, че няма да знае всяка сутрин кой работник ще идва, за да му напише декларация.
 
"Ние не можем да носим отговорност пред хора, които нямат дори образование. Как да ги научим на хигиена за седмица-две", чуди се Станимир Богданов, розопроизводител от Карлово.
 
Търсят се начини за провеждане на безопасна кампания в условията на извънредното положение. Стопаните искат да бъдат разписани специални инструкции, както за транспортирането на работниците до полето, така и за самия розобер. Има притеснения е относно разходите. Очакват се по-ниски изкупни цени. 
 
"Разходите, които всеки розопроизводител е направил не са малки и не съм убеден, че държавата ще успее да ги компенсира с каквато и да е форма на подкрепа", заявява Христо Николов от Асоциацията на розопроизводителите. Те очакват инструкции от Националния оперативен щаб за провеждане на розобера тази година.
 
 
 
 
 
 
 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.