Снимка: Bulgaria ON AIR

Засилени мерки има и в манастирите и в църквите в цялата страна за посрещането на Великден. Храмовете се дезинфекцират по няколко пъти на ден, а полицаи ще следят дали се спазват правилата. Най-големият манастир у нас, Рилският, ще остане празен. Игуменът дядо Евлогий обяви, че няма да се настаняват хора за нощувки в светата обител.

Още по темата


"Обявили сме го на сайта. Когато отмине епидемията, всеки е добре дошъл, както е било винаги досега. Но сега трябва да спазваме съответните норми и изисквания, които здравните органи са определили", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки това манастирът няма да затвори врати за хората, а възкресната служба утре ще се извърши в храма, където ще има специален кордон свещеници.

"Вътре ще бъде. В 12 без 15 на Великден излизаме на двора, където се чете Възкреснето евангелие, възвесяваме Христос Воскресе и след това, по традиция, в храма остават много малко хора", обясни дядо Евлогий.

Заради необичайната ситуация е създадена и специална организация за хората в храма.

"Ще се влиза през централния вход, а ще се излиза през един от страничните входове при южната порта на храма, за да няма напрежение", добави игуменът.

Игуменът на Рилската света обител дядо Евлогий очаква малко хора за Великден и призовава към търпение и смирение. Задължително е миряните, дошли в храма да са с маски и ръкавици.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 1 година

Viva casino royal i karnobatska meka toplina!

2

Анонимен

преди 1 година

Те нашите манастири ги превърнаха в хотели. Сега ще отчетат загуби от незаети легла и пропуснати нощувки. Като отмине пандемията очаквайте и манастирски онинклузив. Как още на са направили и басейни в дворовете на манастирите не знам. Да помислят по въпроса.

1

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 1 година

Хотел "Звездоброй" ще ви приюти ,бе...!Палнете и по една свещица , да ви е барем по-ниска глобата за нарушение на Карантинните разпореждания !ПО ВЕЛИКДЕН -СТАВАТ ЧУДЕСА!Господ Бог и МВР, понякога са милостиви , към грешниците ...ха,ха,хаааааааа!