Снимка: Bulgaria ON AIR

Засилени мерки има и в манастирите и в църквите в цялата страна за посрещането на Великден. Храмовете се дезинфекцират по няколко пъти на ден, а полицаи ще следят дали се спазват правилата. Най-големият манастир у нас, Рилският, ще остане празен. Игуменът дядо Евлогий обяви, че няма да се настаняват хора за нощувки в светата обител.

Още по темата

"Обявили сме го на сайта. Когато отмине епидемията, всеки е добре дошъл, както е било винаги досега. Но сега трябва да спазваме съответните норми и изисквания, които здравните органи са определили", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Въпреки това манастирът няма да затвори врати за хората, а възкресната служба утре ще се извърши в храма, където ще има специален кордон свещеници.

"Вътре ще бъде. В 12 без 15 на Великден излизаме на двора, където се чете Възкреснето евангелие, възвесяваме Христос Воскресе и след това, по традиция, в храма остават много малко хора", обясни дядо Евлогий.

Заради необичайната ситуация е създадена и специална организация за хората в храма.

"Ще се влиза през централния вход, а ще се излиза през един от страничните входове при южната порта на храма, за да няма напрежение", добави игуменът.

Игуменът на Рилската света обител дядо Евлогий очаква малко хора за Великден и призовава към търпение и смирение. Задължително е миряните, дошли в храма да са с маски и ръкавици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase