Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не трябва да се предозира приемът на витамини и имуностимуланти при бременни и новородени, заради страх от коронавируса. Това каза пред БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Според д-р Узунова няма нужда от промяна на хранителния режим при бременните жени. Съществуват вреди при предозирането на витамини и микроелементи, като витамин С, витамин Д, селен, цинк, които се препоръчват напоследък. Приемът на всичко това се осъществява и с балансираното хранене.

Тя препоръчва бременните да не дезинфекцират с хлорсъдържащи препарати в домашни условия, заради опасността от отделяне на свободен газ. Не се препоръчват и тези със спирт. Подходящо е всичко на сапунена основа и четвъртични амониеви съединения, както и препарати на кислородна основа.

Стандартните грижи за отглеждане са достатъчни за новородените, със строго спазване на личната и битова хигиена, смята тя. Не се препоръчват имуностимуланти, защото все още лекарите не са наясно с имунните механизми, с които имунната система реагира срещу вируса и едновременно с това срещу собственото ни тяло. Задължително е да се избягват контактите с лица, които не са пряко ангажирани с детето всеки ден.

Според д-р Узунова отлагането на имунизациите с няколко месеца не е проблем, но ще бъде неудачно за по-дълъг период от 6 месеца. Така децата ще бъдат лишени от имунна защита срещу познати и предотвратими заболявания, тъй като те в момента са поставени в среда с повишена опасност.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 1 година

Когато човек е *** той винаги ще намери начин да се самонарани без значение има ли вируси или не така че писането на статии по тази тема е безмислено начинание.П.П. Тези които си мажат ръцете със спирт по цял ден скоро ще разберат колко са прости.

5

Asparuh

преди 1 година

То някой изпиха витамини за 10г. напред ама да имаш мозък това не значи че функционира.

4

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 3В голяма доза витамин С е опасен и може да ти съсипе черният дроб.