Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До момента са образувани 702 досъдебни производства за нарушени карантини. Има 3 произнесени присъди за нарушени карантини, две от тях са пробации, а третата пробация с глоба. Това заяви директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски.

"За нас е важно хората, които са поставени под карантина, да я изпълняват, защото те могат хипотетично да заразят други хора. Около 25 хиляди души са поставени под карантина", каза той пред Нова тв.

Терзийски обясни, че основният начин, по който се проверяват гражданите поставени под карантина, е отиване на адрес.

"При посещението се спазва дистанция. Ако се установи, че лицето не е намерено на адреса, се изготвя доклад, който се предава на структурите на прокуратурата. Той преценява дали да започне производство или да се продължи с проверките", каза директорът на ГД "Национална полиция".

По случая с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който бе заснет в градина, което нарушава правилата, Терзийски заяви, че човекът, който го е снимал трябва да даде показания.

КПП продължават да работят на усилени обороти, ще бъдат подсилени за Великден, защото много хора ще поискат да пътуват за празниците. Ако нямат основателна причина, те ще бъдат връщани, заяви Терзийски.

Той посочи, че се отчита намаляване на престъпната дейност по време на карантината. Поставените КПП също затрудняват движението на престъпните елементи.

Терзийски призова гражданите да спазват правилата. "Ние не искаме никого да глобяваме", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase