Снимка: БГНЕС

Над 14 000 са заети в промишлеността в община Варна, без да се отчита тежката промишленост на Девня. Средната заплата в промишлеността във община Варна гони 1 100 лв., като през последните 3-4 години расте с над 10% на година. Това сочат първоначалните данни на доклад изготвен от Институтът за пазарна икономика (ИПИ) за „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“, поръчан от Община Варна, съобщава Радио „Фокус“ – Варна.

Още по темата

Кризата ще има своя отпечатък върху промишлеността в морската столица, като корабостроенето вече е засегнато. Положителната динамика в по-динамичните сектори на промишлеността обаче най-вероятно ще се възстанови сравнително бързо след края на извънредното положение.

Общият профил на икономиката показва, че Варна ще понесе най-тежък удар по линия на туризма, който се отнася до около половината от заетите в общината. Ограниченият приток на чужденци през летните месеци ще окаже своя отпечатък върху местната икономика. Над 730 000 чужди туристи посещават Варна през лятото, като близо 250 000 000 лв. са приходите само от техните нощувки, а общите приходи за града достигат над 900 млн. лв. Всеки спад в този показател ще се усети директно в икономиката на града.

В доклада на ИПИ се посочва и това, че в средносрочен план обаче Варна остава с добри фундаменти. Доброто образование и постоянен приток на млади хора, в т.ч. чужденци в местните университети, подкрепят човешкия капитал в морската столица.

Силната промишленост в периферията и пъстрата икономика в града, която постепенно се ориентира към сектори с по-висока добавена стойност, в т.ч. информационните технологии и услуги, дават добра основа за дългосрочно развитие. Все по-големите инвестиции, в т.ч. приток на чужди капитали, в научните изследвания и развойната дейност също подкрепят трансформацията на икономиката на Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase