Снимка: БГНЕС

Медицинският щаб в Пловдив реши да бъдат разкрити денонощни приемни кабинети, за да се облекчи работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане, каза областният управител Дани Каназирева, съобщава радио „Фокус – Пловдив“.

Още по темата

Кабинетите ще бъдат разкрити в УМБАЛ „Каспела“ – тази вечер от 19.00 часа и в Транспортна болница – четвъртък срещу петък в 00.00 часа.

Същото решение е взето и за МБАЛ „Свети Мина“, но тук Община Пловдив трябва да създаде организацията и да обяви кога най-скоро кабинетът ще заработи. В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран или ще му бъде назначено домашно лечение.

Тези кабинети ще бъдат още един филтър за консултиране на пациенти със съмнение за коронавирус. Каназирева допълни, че е получила пълна подкрепа от директорите на УМБАЛ „Каспела“ и Транспортна болница.

Медицинският щаб прие още да бъде разкрит денонощен лекарски кабинет и в ДКЦ „Изток“ в Столипиново. Организацията и откриването му е възложено на община Пловдив.

„По този начин на жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения“, коментира областният управител.

Всеки граждани с притеснения и симптоми, първо трябва да се обади на личния си лекар и да следва указанията му. При усложняване на състоянието болният да търси Спешна помощ, която ще го транспортира до приемните кабинети, които ще бъдат разкрити в трите болници. Същият алгоритъм важи и за поставените под карантина лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase