Снимка: БГНЕС

Засилено е присъствието на полиция в ромския квартал "Столипиново" в Пловдив от днес заради COVID-19, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

С мегафони хората от квартала ще бъдат предупреждавани да не се струпват по много на едно място. Улиците се дезинфекцират редовно, съобщава "Фокус".

Още по темата
Ако тези мерки не дадат резултат, ще се премине към затваряне под карантина на целия квартал, предупредиха от Областния кризисен щаб.

"Това не се прави в момента, за да не ескалира напрежението, но от другата седмица може да се наложи", предупреди Дани Каназирева. Тя добави, че е необходимо и Спешна помощ да влиза в квартала с полиция, тъй като там не са редки случаите на агресия.

Директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева – Манчева сподели, че тази общност трудно възприема забраните за ограничаване на комуникациите помежду им, но те трябва ясно да разберат, че става въпрос за опазване на техния живот.

Затова още другата седмица при неспазване на забраните и карантината там трябва да се вземат по-строги мерки. Това са мерки, които ще пазят тях, посочи на д-р Танчева – Манчева.

От РЗИ увериха, че съвместно с МВР се следят хората под карантина от квартала.

От ОДМВР съобщиха, че в момента ситуацията там е спокойна и няма напрежение. Работи се индивидуално за превенция на болестта.

Дани Каназирева отбеляза, че засега няма сигнали от други ромски квартали в града, а само от Столипиново, затова усилията се насочват към него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase