Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Предпазните марки и ръкавици не вършат абсолютно никаква работа при здравите хора", подчерта доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница пред bTV.

"Това са маски, а не противогази. Ако сте болен и си я сложите, маската ще предпазва от най-едрите плюнки. Най-фините частици обаче минават през нея и тя не предпазва. Носенето на маска дава една измамна сигурност, че човек едва ли не е защитен. Всъщност той е един рицар без броня", заяви специалистът.

Още по темата

Относно ръкавиците Мангъров обясни, че освен да хванем гъбички по ръцете, нищо друго няма да се случи. "Просто трябва да си миете ръцете, това е по-ефикасно. Миенето с обикновена вода и сапун е почти толкова ефективно, колкото и да се търкате с дезинфектанти. Ако не се миете, а се мажете само с дезинфектанти, само размазвате мръсотията", каза още той.

Мангъров отново подчерта, че за да спре една такава епидемия като коронавируса, трябва поне 70% от населението да преболедува и да изгради антитела.

По думите му най-вероятно именно това се е случило в Китай, където в Ухан за последното денонощие не е регистриран нито един случай. Огромната часто т случаите там са минали безсимптомно", обясни медикът.

Атанас Мангъров прогнозира, че най-вероятно пикът на заразата у нас ще е след три-четири семдици. Той бе категоричен, че човек не може да се зарази отново, защото в организма се образуват антитела.

"В Банско няма епидемия, там вирусът е докаран при четирима души. Да се затваря целият град е проява на сила, но от епидемиологична гледна точка е безсмислица. Епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи", обясни Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase