Снимка: БГНЕС

66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в изключително тежко състояние, с положителна проба за Ковид-19, е починала днес в 15:42 часа, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция.

"В София има доста повече условия да се разпространи коронавирусът, който е мутирал, но скоро ще има ваксина. Може заразата да е тръгнала от необработена термично храна в Китай", каза за "Денят ON AIR" д-р Калин Поповски от ВМРО.

Той припомни, че тази инфекция е особено опасна за възрастни хора или такива с други заболявания.

"Практчески пациентите, които са диагностицирани са малко у нас. Трябват предпазни маски, лична хигиена, това заболяване се предава основно по капков път, а не толкова въздушен. Ако някой е носител и не знае, с маска той предпазва околните", допълни той за Bulgaria ON AIR.

"Искаме чисто лекарски и професионално да говорим какво е направено до момента, а не в политически контекст. Виждаме доброто желание на правителството, но в аптеките няма маски. Има доста неща да си кажем. Естествено е медицинските сестри да се притесняват за липсата на защитни екипи. Трябва колкото е възможно да се ограничат контактите между хората", коментира още Поповски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase