Снимка: БГНЕС

Цветята от чужбина скачат двойно за 8 март, съобщава "Монитор". Според Йоана Томова, председател на Асоциацията на флористите в България, през февруари и март цветята винаги са скъпи заради надуването на цените на петте най-големи борси в Нидерландия.

"Празникът е международен и затова там се отчита голям поскъпване, стимулирано от голямото търсене. Обикновено в седмицата преди подобен празник цените на борсата се вдигат двойно и дори тройно. Например червените рози за Свети Валентин в средата на февруари влизаха в България с вносна цена на едро от 3 до 5 лв. Стандартната стойност през годината, когато не наближават празници, е лев-два.

На 8 март поскъпването на холандските борси важи за всички цветя, защото тогава се пазарува почти всичко, но най-вече пролетните видове“, уточни Томова. По думите й още 2-3 седмици цените на борсите в Нидерландия ще останат високи, защото към края на месеца в западните страни отбелязват Празника на майката. Така въпреки 8 март печалбите на българските търговци на дребно на цветя е малка, а работата - много.

Данни на Министерството на икономиката показват, че през миналата година най-голям дял от две трети от импорта на цветя за букети държи Холандия. На второ място с 15,1 на сто е съседна Турция, а трета е Дания с 10,6%. Четвърти са китките от Еквадор, имащи дял на пазара ни от 4,6 на сто. Следват Германия - с1,7%, Кения - 0,7 на сто, Словения - 0,6%, Италия - 0,2%. С пренебрежимо малък дял от по 0,1 на сто на пазара ни са представени цветя, доставени от Чехия, Северна Македония, ЮАР, Тайван и Тайланд, сочат още данните на икономическото министерство.

Желаещите да зарадват любимите жени в живота си за 8 март ще броят с до 10 лв. повече, ако закупят букет в деня на празника, смята Нина, собственик на магазинче за цветя, намиращо се на цветарската борса в столицата.

Обикновено сумата, отделена за подарък в Международния ден на жената, варира според възрастта на купувачите. "Младите дават повече пари, за да впечатлят, а възрастните искат само да се отчетат", пошегува се Екатерина Атанасова, продавач на Женския пазар. Според нея големите и скъпи букети са предпочитан избор за изненада на гадже, докато саксийните растения се купуват за подарък на майка или баба. Нейна колежка от софийската борса за цветя обаче е на мнение, че изборът на цветя зависи от интелекта на мъжа. Докато някои господа избират цветове, характерни за пролетта, за да изненадат половинки и майки, други веднага се хвърлят на най-предсказуемия подарък - букет от червени рози.

Всеобщото мнение на цветарите е, че най-предпочитани за 8 март стават именно пролетните цветя, които изместват класическия избор - розите. Начело на списъка са лалетата, следвани от лилиуми, орхидеи, фрезии и ириси. Едно от най-евтините предложения в момента са зюмбюлите в саксия, които вървят от 2 до 4 лв. в зависимост от броя на стръкчетата. За букет от 3 лилиума или рози цената скача до 10-15 лв. При желание за по-шарен букет броим още 20 лв. отгоре - 35 лв. струват китките, увити в целофан и завързани с панделка.

Баровци по празника си позволявали да поръчват букети за 12 бона, споделят цветари от столичните магазини. На въпрос кой е най-впечатляващият букет, който сте правили, двама от търговците, пожелали да останат анонимни, си спомниха за кошниците с червени рози, които клиенти са им поръчвали едната с 1597 стръка, а другите три с по 1001 всяка. Цветята, символизиращи любовта, вървят средно по 4 лв. за брой по магазини и пазари. Това означава, че баровците, които са ги поръчали, са платили между 6 и 12 хил. лв., за да зарадват дамите в живота си на празника.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase