Снимка: БГНЕС

Водата в 15 от големите язовири у нас бележи спад през последния месец, показва справка в сайта на МОСВ, съобщава Нова тв.

Още по темата

Сериозен отток има в язовир „Тича”, който водоснябдява Шумен и Велики Преслав, където през последните 30 дни са изразходени почти 3 милиона кубични метра. Отток с подобни мащаби е регистриран и в язовирите „Искър” и „Камчия”.

Валежите и снеготопенето през февруари доведоха и до обратната тенденция – 29 от наблюдаваните от МОСВ „значими и комплексни язовири” отбелязват ръст в наличния полезен обем. Сред тях най-голям приток има в язовир „Ясна поляна”, който захранва с вода за питейно-битови нужди Южното Черноморие. При него в началото на март водата е с 2 милиона кубически метра повече от началото на февруари.

Ръст в нивата има и при язовирите „Дяково” и „Студена”, които захранват с питейна вода Дупница, Кюстендил, Перник и Радомир. През последните дни ВиК-Перник съобщава за приток в "Студена" от над 3 хиляди литра в секунда.

До средата на месеца отново ще има валежи, които в някои части на страната ще са значителни. До 15 март сумарните валежи ще са най-много в Родопите - в районите на Кърджали, Момчилград, Крумовград и Златоград – количества около и над 100 литра. По централните и източните склонове на Стара планина също ще паднат валежи от около 60 литра.

Коментари Напиши коментар

10

INSIDER

преди 1 година

ЧАСТНИТЕ ВЕЦОВЕ ПО ВОДОДАЙНИТЕ ЯЗОВИРИ И РЕКИ ВЕЧЕ СА НАД 260

БОРИСОВ ВМЕСТО ДА ЗАОВЯДА НА ЕСО ДА ГИ ИЗКЛЮЧИ ОТ ЕНЕРГО-РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНАТА МРЕЖА СИ МЪЛЧИ ТИХО И ПОДЛИЧКО,

А СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТЕЗИ ВЕЦОВЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТОЧАТ ВОДАТА

В ТОЗИ МОМЕНТ СА ВКЛ. ЦЕЛИ 185 МЕГАВАТА Т.Н. "МАЛКИ ВЕЦОВЕ"

9

Иван

преди 1 година

Това е язовир Пясъчник.Язовира е празен и нивото му пада,защото в Средна гора не падна никакъв сняг и дъжд,за разлика от Родопите.И ако в следващите 2 месеца не падне дъжд няма да се напълне.През лятото е основен язовир за напояване....през август ще се правят на изненадани и ....смаяни.В интерес на истината тук няма ВЕЦ...По времето на Живков имаше проект водата от река Въча след Кричим през изравнител "Правище"да се вкара тук за да се напоява цялата Тракийска низина.Мечти....

8

Анонимен

преди 1 година

А ревизоро отишъл ли е да види как мутрите източват язовирите през Вецовете. През деня се правят на кротушки ама ако отиде вечерта ще види как водата прелива през турбините на ел. централите. Да ама ревизоро след пет часа не работи. Префърлил си е целото богатство на родата държи си оставката у джобо и се праи на ум, рела лисица. Патриотарин кво да го праиш и той като шефа си шкембе войвода Русенскио Македонец. Оня продава имоти на безценица и паспорти.