Снимка: БГНЕС

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще се установяват не само нарушители, използващи републиканската пътна мрежа без платени пътни такси. Актуална информация ще се получава в областта на мониторинга на трафика и изсветляване на сивия сектор в транспортната дейност.

Това ще позволи също контрол на маршрута за преминаване на транзитния трафик. Ще се наблюдава и движението на тежкотоварните превозни средства по отношение на пътната безопасност, спазването на ограничения за движението им в предпразнични и следпразнични дни и др.

Още по темата

За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройството заедно с министерствата на вътрешните работи и на финансите разработи проект на Инструкция за обмена на информация между Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. В нея са описани условията и редът за достъп до информационните системи за контрол и санкциониране на нарушения, свързани със събиране на пътните такси.

Създават се и възможности за установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и за налагане на наказания.

Коментари Напиши коментар

36

2 от 2

преди 1 година

И за неразбралите, данък МПС, гражданска отговорност и каско не са пътна такса и не целят поддръжка на пътя. И на дома си плащате данък, но не ви покрива сметките.
Като не ви харесва колата я сменяте с дръга/нова но си плащате, защо мислите че пътищата трябва да са безплатни ???

35

1 от 2

преди 1 година

Не че нещо, но като вземете заплата, покриват текущи нужди, не харчите за нови дрънкулки освен ако не сте спестили. Сходно е и с пътищата. Ако не идват пари, няма как да се подобрят условията. Двете от магистралите, там е най голям трафика и се събират средства - ако няма от къде да дойдат, няма как да останат.
Защо нямало контрол ?! Контрола трябва да сме ние, не някой друг, а за тези които не го разбират, има камери и тол системи.

34

Анонимен

преди 1 година

Информацията ще се движи в посоката : ТОЛ-КАТ-МВР-ДАНС-КПКОНПИ