Снимка: БГНЕС

Откритите 29 нерегламентирани отклонения от язовир "Дяково" са прекъснати и запечатани, казаха днес на съвместна пресконференция в дупнищкото село Яхиново управителят на "Напоителни системи" ЕАД клон Струма-Места Марио Михов и Радослав Георгиев - директор на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", Благоевград.

Незаконните отклонения, чрез които в минали периоди се е осъществявало ползването на вода от главен тръбопровод, отвеждащ води до яз. "Дяково", бяха установени при съвместни проверки на двете дирекции.

Към днешната дата прекъсването на тръбите има огромен ефект, каза Марио Михов. Той посочи, че е било констатирано, че по съоръжението са се губели 75 литра вода в секунда.

"Над 90 процента от водата сега влиза в язовира, което е в резултат на предприетите мерки. Хората трябва да са спокойни, че вода в язовир "Дяково" за питейно-битови нужди има за години напред", каза Михов, цитиран от БТА. Въпреки това, жители на Яхиново се бяха събрали днес, за да протестират срещу намаленото количество вода за селото им.

На въпрос защо след 30 години едва сега проблемът с незаконните отклонения излиза наяве, Михов посочи, че заради маловодието в момента, е станало видно количеството на вода, което влиза в язовира. "При високи води това няма как да се случи", каза Михов.

"За всички нарушения, които сме установили и можем да докажем виновно поведение за ползвателите, ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, каза на въпрос на БТА директорът на Басейновата дирекция Радослав Георгиев. Той посочи, че такива вече има направени за работата на двата ВЕЦ в с. Мало село, община Бобов дол, и с. Дяково, община Дупница. "Надяваме се, че след обхващането на цялата вода от предстоящото снеготопене, ще подсигурим питейно-битовите нужди на хората за години напред", допълни Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase