Прекратиха акцията по издирването на изгубилите се баща и син под връх Ботев. Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на акцията Емил Нешев от Планинската спасителна служба заяви, че вече няма шанс двамата да бъдат намерени живи.

В продължение на 4 дни планински спасители и доброволци претърсваха района при силно влошени метеорологични условия. И военни се включиха в претърсването, но безуспешно.

Още по темата
"Балканът и условията са изключително сурови, не успяхме да ги открием... Те са се качили до върха, минали са покрай Райското пръскало, били са в 4.10 ч. на връх Ботев, около 20-часов преход са направили", каза за "България сутрин" Емил Нешев.

По думите му бащата и синът са тръгнали надолу с други двама души, решили са да вървят с хора, които познават района. Двойките са се разделили около заслон "Бункера", има подадена отметка от мобилните оператори, където последно са засечени, но именно там периметърът за обхождане е огромен.

"Джендемът е изключително опасен и труден район, което може да се обходи е претърсено. Може да са затрупани от сняг и да не можем да ги видим. Спорна остава информацията за намерения челник, дали изобщо е техен. Със сигурност не са в постройка, проверили сме всичко", посочи Нешев.

Според данните на придружавалите ги други двама туристи, мъжът и момчето са вървели много бавно.

"Това не е бил нормален ход. Все пак са ги изчакали до влизането в горския пояс, където въпреки всичко са се объркали за посоката. Основна причина, според нас, е подценяване на условията в планината. Когато са тръгвали, времето е било прилично и по-топло, но имаше предупреждения за влошаване. Няма сигнали от тях, дори когато са знаели, че са се загубили. Към сегашния момент няма шанс да бъдат открити живи", допълни Нешев.

Той припомни за пореден път, че планината е по-силна от всички и наказва жестоко непознаващите я.

"Те са минали покрай хижа Рай, дори не са се обадили, че отиват нагоре. Можеше да звъннат и в ПСС за съвет", каза още Емил Нешев. 

Коментари Напиши коментар

45

Тц тц тц

преди 1 година

Те са минали покрай хижа Рай, дори не са се обадили, че отиват нагоре!Обикновено човек си пати заради главата! Защо не са влезли в хижата да преспят и на следващия ден да се качат до върха? Има подготвени и тренирани хора, които могат да качат върха от раз, но повечето не могат. А те тръгнали на 20-часов преход без подготовка, по маратонки през януари!

44

Анонимен

преди 1 година

Вероятно не можете да си представите колко бързо се променя времето в планината аз съм го преживявал ......буквално за секунди !

43

Анонимен

преди 1 година

Простотията е по-силна и от пранината.