Снимка: БГНЕС

Откриха ново незаконно сметище, намиращо се в землището на село Ягодово, поречието на река Чая в община "Родопи". Областният управител Дани Каназирева ще сезира Окръжна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР за него.

По думите й незаконното депо, което е на площ от 40 дка, работи от 4 години и е свързано с нерегламентираното сметище върху дигата на реката край село Катуница, община Садово.

Теренът се простира върху 6 имота, 5 от които са частна собственост и един общинска, добави Каназирева. Тя посочи, че доставката на строителни и промишлени отпадъци е ставало организирано и на цена с пъти по-ниска от тази на законното сметище.

Още по темата

Областният управител потвърди, че с отпадъците са се засипвали огромни дупки в реката и по дигата, образувани от незаконно добиване на инертни материали, като периодически се запръстявали. На места депата са достигнали до 7 метра височина.

Изследване на водата в реката не е показала наличие на опасни вещества от депонираните отпадъци, каза директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева. Предстои да бъде анализирано мястото, откъдето да се вземат проби за оценка на подпочвените води.

Най-важно е да се установи нарушителят и той ще понесе всички санкции на законите, свързани с казуса, в това число и сериозна наказателна отговорност, обобщи Дани Каназирева.

Тя добави, че в случая няма закон, който да не нарушен. След приключване на следствените действия от Напоителни системи са поели ангажимент да почистят дигата на река Чая при Катуница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase