Снимка: БГНЕС

Два кораба заседнаха в река Дунав за ден, съобщи БНР.  Вчера сутринта украински тласкач с една баржа заседна при Белене на 564-я километър. Заради инцидента корабоплаването беше временно блокирано. Корабът беше отстранен следобед, но на негово място попадна румънски кораб.

До всички капитани бе изпратено предупреждения за повече внимание при преминаване на участъка, тъй като заради ниската вода има изменения на дъното. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе изпратиха кораба "Осъм" за ново замерване на нивото.

Два прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българския участък, съобщиха от дирекция "Речен надзор" в Русе. Кап. Иван Жеков, ръководител на дирекцията "Речен надзор" към Морска администрация в Русе поясни, че се е оформил втори праг в района между Тутракан и Силистра, където има изместване на пясъци.

Нивото на река Дунав в целия участък е ниско, а прогнозите за момента не са благоприятни. Блокажа на корабоплаването по реката предизвика струпване на 15 плавателни състава, които изчакваха преместването на заседналите кораби.
 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 2 години

''ГЕРБ са виновни '' Не се молят достатъчно за дъжд и затова Дунав е плитък ''Веднага оставка '' ..............

3

Анонимен

преди 2 години

Голям праз! БКП-то е заседнало от 75 години и си е "добре".

2

Анонимен

преди 2 години

И заради ниското ниво на Дунаав ли Боко е виновен ??!!??