Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За София няма опасност да остане без вода. В язовирите "Искър” и "Бели Искър” има вода за столицата за години напред. Това заяви в предаването столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв.

"Посетихме приспивателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите "Искър” и "Бели Искър” има за години напред”, заяви столичният кмет.

Още по темата
"Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на "Софийска вода”, уточни Фандъкова .

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

"Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, от деривациите, които захранват язовир "Белмекен” към язовир "Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза кметът.

Тя призна, че не е бил разглеждан въпросът дали София има къде да настани перничани, ако евентуално се стигне до евакуиране на хора от града заради безводието.

"Моята отговорност е грижата за софиянци и евентуално солидарност към други общини. София е столица, тя е има много важности, но моята грижа и да не допуснем проблем за Столичната община, към този момент имаме техническа възможност да помогнем на Перникъ, каза Фандъкова.

Тя призна, че въпреки че е доста критична към концесионера и често да влиза в сблъсъци със "Софийска вода", това е ВиК операторът, който гарантира и намалява загубата на вода по мрежата.

Според нея загубите са намалени до 45%, а когато тя е поела общината, те са били над 60 на сто.

От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София се установяват годишно.

"Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка", коментира още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase