Снимка: БГНЕС

На фона на водната криза - остър дефицит на хидроинженери у нас. Търсят се близо 500 специалисти. За това алармират от Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщава bTV.

Хидроинженерите у нас са около 2500 души - като работят от поддръжката на язовирите до експлоатацията и проектирането на ВиК мрежата. Повечето са във ВиК сектора.

По-малката част трябва да се грижат за над 6840 язовира. 182 от съоръженията са в критично състояние и се нуждаят от спешен ремонт.

Освен като преподавател, доцент Венци Божков се налага да работи и като хидроинженер в две фирми. Заради недостига на експерти, се грижи за 70 язовира. Един от тях - "Руен", в Кюстендилско.

"70 язовира са много за един хидроинженер, да бъде оператор, ако трябва да си върши съвестно работата", смята доц. Венци Божков, хидроинженер и преподавател в УАСГ.

Средното възнаграждение на работещите хидроинженери в сектора е около 1000 лева, но често се налага те отговарят и да се грижат за повече от 70 язовира.

В Хасково има 370 язовира, но хидроинженер в общината няма.

Общината прави опит да наеме хидроинжинер, но за съжаление тези специалисти са много малко и много трудно се обезпечават, посочва Динко Тенев, зам.-кмет на Хасково.

450 са незаетите места за студенти в Хидротехническия факултет. Най-малко желаещи има за специалността хидростроителство. Там тази година завършват четирима. Eдна от тях е Мария.

"Силно се надявам да успея да пробия и да получавам доста по-висока заплата, защото 800 лева са нищо", отбелязва Мария Кираджийска.

Инженерните специалности напоследък губят популярност сред младите, на второ място сравнително сложно и тежко е ученето през годините - 5 на брой. От друга страна държавата доста неглижира водния сектор напоследък", обяснява Доц. Петър Филков, зам.-декан по научна и международна дейност на Хидротехнически факултет в УАСГ.

Средната възраст на хидроинженерите у нас е 50 години.

Според доц. Виктор Ташев, ръководител на катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ, след 10 години ще имаме още по-ярко изразен недостиг на хидроинженери и ще трябва да ги внасяме от вън.

Заради проблема тази седмица правителството реши да отпусне по 100 лева месечна стипендия за добрите студенти, които учат за хидроинженери.

Коментари Напиши коментар

111

Bbn

преди 1 година

Демек няма виновни щото не е имало ходроинженерчета а са кой е виновен що не съдитр природата все пак не е валяло дъж

110

Анонимен

преди 1 година

Ахмед Доган е тук ...я му дайте 1 милион за съвет

109

Едуард Петров

преди 1 година

Ето идея за България! 1)Консолидация около идеята на Президент Радев за промяна на ретроградната Конституция, да я актуализираме, за да е АДЕКВАТНА! 2)Отиваме към Президентска Република! Президент с широки пълномощия: Да разгонва КРАДЛИВОТО Н.Събрание от негодяи,Да уволнява некадърния Министерски Съвет,Да привиква Гл.Прокурор и да го стимулира към работа в полза на Държавата и стриктна отчетност пред Народа, Да подкрепя Гражданското Общество,което е Стожер на Демокрацията в страната! И ДРУГИ...!