Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В събота беше предложено Перник да взима вода от София. Според кмета на Перник Станислав Владимиров това предложение е най-доброто.

"Нормално е между два съседни града да има такъв тип връзки. Двата града са много тясно свързани икономически, нормално е и ВиК инфраструктурно. Тази връзка ще е реверсивна. Може да се наложи някога да се подава вода от яз. "Студена" към Столична община“, каза Станислав Владимиров.

Още по темата

По негово мнение проблемът няма да се прехвърли от Перник в София. Той обясни, че ще се използва транзитно ВиК структурата на столицата.

"Това дава спокойствие, че няма да изпаднем в още по-голяма криза, това дава възможност за по-бързото пълнене на яз. "Студена“, каза той по БНТ.

По думите му столичани трябва да са спокойни, че перничани няма да ползват от техните водни ресурси.

Владимиров обясни, че водоподаването ще е в много малък обем и няма как да повлияе на ВиК инфраструктурата на София. Става въпрос за количества от 300-350 литра/сек.

ВиК дружеството в Перник вече има нов управител. Кметът Владимиров вече се е срещнал с него. Днес предстои още една среща между двамата.

"Много аварии се отстраниха последните месеци. Следващите няколко дни започва и подмяната на подземната ни инфраструктура с цел да се намалят загубите на питейна вода по улиците на Перник", посочи той.
 

Коментари Напиши коментар

35

Алекс2

преди 1 година

Ей не случайно в ада край българския казан няма пазачи !

34

Само питам

преди 1 година

Може ли и Добрич да взима вода от София?

33

Анонимен

преди 1 година

"Кметът на Перник: Ако се наложи, и ние ще дадем вода на София"

И какво ще подадете, ако нямате? А и да имате - София ще пресуши "Студена" за 2 месеца. Ай у лево с това дебелоочие... щял да подава, ако имало нужда.