Снимка: БГНЕС

Днес вече няма превишение на нивата на серния диоксид във въздуха на Перник, това сочат данните на Системата за информиране на населението, съобщиха от bTV. Два поредни дни бяха регистрирани отклонения.

Жителите на града днес ще могат да дишат по- леко. От снощи духа вятър и мъглата се е вдигнала. Завишени стойности на серен диоксид за последно бяха измерени вчера по обяд.

Към 8 ч. сутринта днес е измерено, че серният диоксид във въздуха е 11 микрограма на кубичен метър, което е много под часовата норма, заяви експерт от РИОСВ. Прахта във въздуха също е под нормата. Тези стойности са от вчера след  15 ч., когато атмосферните условия се променят.

Още по темата

„В предишния кметски мандат имаше възможност за кандидатстване за финансиране по програма Околна среда и води, за 11 млн., които бяха разпределени за 7 града. За съжаление Перник не е изготвил качествена програма и не е получил пари. Те щяха да бъдат насочени към всички, които използват твърдо битово гориво и сега ще трябва със собствени средства да подобряваме качеството на въздуха“, коментира Станислав Владимиров, кмет на Перник.

Той смята, че трябва да се поставят филтри на всички домакинства, които използват твърдо битово гориво. Кметът е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите за поставяне на още една станция за измерване на качеството на въздуха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase