Снимка: Pixabay

В три общини на Старозагорска област са открити диви свине, заразени с Африканска чума, информират от областната администрация. Фактите са представени по време на заседание на Епизоотичната комисия днес, председателствано от областния управител Гергана Микова.

Още по темата
В областта през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в старозагорските села Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Продължава вземането на проби и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни в региона.

"Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта", изтъкна д-р Дамян Миков.

В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, е намалена максимално популацията на домашни свине. Според д-р Миков през последните дни има сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове.

От Ловно-рибарския съюз-Стара Загора обявиха, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета. Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете, припомнят от пресцентъра на областната администрация в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase