Втори ден на повишени нива на серeн диоксид във въздуха на Перник. В полунощ превишението е било двойно, което се равнява на 700 микрограма на кубичен метър, съобщи Bulgaria ON AIR.

Жана Григорова, експерт от РИОСВ, обясни, че в момента нивата на серен диоксид във въздуха са в норма. Въпреки това, тя съветва чувствителните хора да бъдат по-предпазливи.

Изпълнителният директор на "Топлофикация- Перник" каза, че вчера от тяхна страна са предприети мерки за намаляването на серния диоксид във въздуха.

"Най-важното в тази ситуация е да се дава информация по начин, по който хората да разберат, за да не изпадаме в паника. Така да бъде представено и обяснено на хората, за да не създава допълнителна психоза. Знаете, че нервите на всички перничани са опънати", заяви Станислав Владимиров, кмет на Перник.

Ивайло Велинов от "Дишай, Перник" смята, че станцията в града се намира на едно от най-чистите места и е странно, че е успяла да отчете подобно превишение. От организацията настояват станцията да се премести и да се правят по-адекватни измервания.

Още по темата
Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че серният диоксид преминава през обикновените маски и те не предпазват от замърсяванията.

"Единственото нещо, което могат да направят хората, е да дишат през носа, да стоят в затворени помещения и да не правят сериозни физически упражнения", допълни той.

Експертът смята, че е необходима повече съвместна работа с НИМХ, тъй като безветрието може да се предвиди в по-дългосрочен план, а когато го има ще има струпвания на газовия състав.

"При замърсяването на въздуха има две важни неща - нивото и продължителността на излагане. При много високи нива и кратки излагания могат да доведат до оплаквания, при по-ниски - продължителността има значение", обясни пулмологът.

Симидчиев е категоричен, че хората трябва да бъдат по-добре информирани - както за нивата на замърсяване, така и за последиците и какво можем да направим, за да се предпазим.

Коментари Напиши коментар

25

Гост

преди 1 година

Откъде идва замърсяването и какво се предприема за да се намали?
Парадокса е,че човек е важно да работи и да има пари,а не да се съобразява с природата от която вижда какво получава в резултат на тези си действия и да робува,дори това да коства здравето и живота му.Доста институции отчитат само дейност за да оправдаят заплатите си,но без съществени резултати.

24

възмутен

преди 1 година

На хората трябва да се казва истината. Тец Перник няма лиценз,няма и филтри,няма и да има.Серният диоксид, е отровен ,отделя се при горенето на евробоклуци Много серен диосид има и в Гълъбаво ,снимки от дронове показват купища евробоколуци.Вместо правителството да забрани тия тецове ,които горят *** ,то им разрешава. за хората не им пука.Що за човек трябва да си да внасяш боклуците на света и да тровиш народа.На това трябва да се сложи край.

23

Я па я..!

преди 1 година

Този е за пребиване. Как може да отнеме вярата на хората в маските ?