Снимка: БГНЕС

Днес в Перник са регистрирани поредни превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/м3, съобщават от РИОСВ-Перник. От регионалната инспекция препоръчват децата, възрастните хора и тези, които имат хронични заболявания да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва също физическа дейност на открито.

В 07.00 ч. пункт АИС “Център”- Перник засича най-високата редночасова стойност: 999,13 мкг/м3, съобщават от БНТ. Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ "Република", към "Топлофикация Перник" АД.

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ "Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase