Водната криза в Перник е сигнална лампа за София. Това коментира проф. Димитър Кисляков, председател на Българското дружество по големите язовири и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„В рамките на 25 години нищо не се направи за алтернативното водоснабдяване на София“, коментира проф. Кисляков. Според него подобна криза може да последва и в София, тъй като населението на столицата се е увеличило с 1 млн. граждани.

„Трябва да се мисли по проблемите и да се работи стратегически“.

Професорът отбеляза факта, че България е една от най- бедните страни в Европа по водни ресурси на глава от населението. „Правило е по принцип, че такива държави трябва много да строят хидротехнически съоръжения и язовири в частност“, добави Кисляков.

Професорът изтъкна, че 400 язовира в страната се нуждаят от спешен ремонт. Повечето от тях са малки и дълго време не са били експлоатирани правилно.

„Големите водоснабдителни язовири у нас са в общо взето добро състояние“, поясни той.

Видеото с цялото интервю можете да гледате ТУК
 

Коментари Напиши коментар

15

1212

преди 9 месеца

Не знаех че сме една от най бедните страни в Европа по Водни ресурси.

14

хохо

преди 9 месеца

Стига сте използвали тези *** и плитки психологически шашми . Стига сте си играли със страховете на простичките хорица ....

13

Асен Илиев

преди 9 месеца

Ти им казваш, че им остава The Green Mile, те ти дрънкат за ремонти?! :)
Осъдих ви на смърт бе, Изчадия Адови!!!