Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Общ преглед
Повече от месец перничани са на строг воден режим, а по всички личи, че скоро няма да потече вода от кранчетата им 24 часа в денонощието.

Обемът на язовир "Студена", който захранва областта остава критично ниско.

Още по темата

Положението с кризата с безводието в Перник не е никак лесно, призна и министърът на икономиката Емил Караниколов наскоро.

Оказало се, че от местното ВиК са подавали информация, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 милиона кубика, докато те реално са били 2.6 милиона кубика.

Освен това е имало и нерегламентирано източване към Радомир от помпена станция.Това пък установи извънредна проверка на министерството на околната среда и водите след водната криза. Вече са сложени пломби на съоръженията, които отклонявали вода към ТЕЦ Перник и "Стомана Перник".

Сега всеки ден ще се прави справка за обема на "Студена", сложени са уреди и датчици, за да е вярна информацията.

"Не само Перник има проблеми, тук обаче има криза - не е имало отчети, вход, изход, никакви датчици и никакъв контрол. В Перник, където и да копнеш, има вода, течове, драстично нищо не е правено 60-70 години", категоричен бе министърът на икономиката.

Властите се ангажираха с решаването на проблема и преди четири дни 40 литра вода в секунда тръгнаха към язовир "Студена" от Попов извор, до село Боснек.

С техника, осигурена от дирекция "Противопожарна и гражданска безопасност", започна изпомпването на вода от пещерата и вливането ѝ в руслото на Струма.

Но дали язовирът ще се напълни предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар