Снимка: Павел Гълъбов

Нова оптимизация на обществения транспорт в Пазарджик съкращава до критичния минимум автобусите до по-големите населени места в община Пазарджик, а някои села остават напълно без транспорт, съобщава БНР. Причината е, че превозвачите не могат да поемат повече загуби от нерентабилните автобусни курсове.

Още по темата

Драстичното съкращаване на автобуси е от началото на годината, но промените официално не са съобщени нито от общината, нито от фирмите превозвачи.

Това е компромисен вариант, каза зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров:

"Най-общо казано запазват се курсовете сутрин, обед и вечер, за да могат учениците да ходят на училище, да се връщат вечер и съответно хората, които са имали работа в града,  да се прибират".

Засега голяма част от селата в съседните общини остават без транспортна връзка с областния център, което тепърва ще провокира напрежение:

"Не можем да намерим желаещ превозвач, който да извършва тези курсове. Това е социална услуга. Тя не е на сто процента печеливша, не може да бъде, има държавни субсидии, но дори те не могат да компенсират загубите, които в последно време започнаха да търпят".

Общините в областта търсят отговори?

Общините в пазарджишка област, които са засегнати от транспортната криза, настояват общината официално да обяви от кои междуселищни автобусни линии се отказва.

Вече трети ден кметовете са в недоумение по какъв начин е променена областната транспортна схема, което води до напрежение.

До момента голяма част от междуселищните линии се обслужваха от община Пазарджик, което е законово регламентирано в областната транспортна схема. Докато тя не бъде променена, кметовете на останалите общини не могат да преговарят с други превозвачи, обясни кметът на Панагюрище Никола Белишки:

"В момента, в който Пазарджик каже окончателно: "Ние тези линии не ги държим", имаме готовност да водим преговори. Даже утре е поканен и превозвачът,  да ни предложи вариант от негова страна, най-безболезнено да ги покрием".

Втори ден ученици от съседните общини пътуват до училищата в Пазарджик и съседните средищни училища с каквото намерят - работнически автобуси или таксита, обясни началникът на регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова:

"Не мога да приема, че ще се примирим с тази ситуация. Ще имам разговор и с министъра, ще го запозная...".

Очаква се община Пазарджик да излезе с писмено становище по проблема още днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase