Снимка: БГНЕС

"Всички язовири, които доставят вода за питейно-битово водоснабдяване и се стопанисват от "Напоителни системи", разполагат с 30% и над 30% воден ресурс от общия си обем. Няма констатирани нарушения по техническото състояние на тези водни басейни", коментира Снежина Динева, директор на държавното дружество, предаде БГНЕС.

"Язовир "Бебреш", който захранва с вода Ботевград, разполага с 30% ресурс от общия си обем. За критична ситуация на територията на общината не може да се говори. Ресурсът на всички значими водни басейни, които стопанисваме, се следи ежедневно. Ботевградсо има алтернативни водоизточници и ние ги включихме за някои населени места, за да намалим налягането от "Бебреш". В момента язовирът е със застопорено ниво. Ще има вода към април, но се очаква и снеготопенето. Това е един от най- бързо пълнещите се язовири", допълни още Динева.

Динева потвърди, че няма да има поскъпване на водата за напояване.

„Имаме достатъчно резерв за провеждане на напоителен сезон 2020… Очакваме да станем бенефициент по европрограмите, за да можем да направим дългоочакваната рехабилитация на по-голямата част от хидромелиоративната инфраструктура на главните и напоителни канали. Това ще ни доведе до икономия на вода над 50%“, добави тя.

Коментари Напиши коментар

16

Африканеца

преди 9 месеца

Някой спомня ли си каква фирма регистрираха заедно Доган и Гайтански

15

Партиен член

преди 9 месеца

Знали кажат ли че няма проблем да знаете, проблем има.

14

Анонимен

преди 9 месеца

Да бе, то една капка дъжд не е паднала от 3 месеца, снежинките се броиха на пръсти, само тук таме високо в планините има някаква сняг. Но иначе язовирите са пълни. Абе добро е управлението на язовирите, няма спор. Има 30% в тях, но това не е проблем, защото като намалиш потреблението с 1/3 (демек 8 часа на ден), става почти 90% водата и всичко е точно.