След сигнал на омбудсмана Диана Ковачева започна проверка на дома за хора с деменция в "Горско Косово". Прокуратурата във Велико Търново реши, че телата на 24-те починали в дома ще бъдат ексхумирани, за да се хвърли светлина върху случая.

За първи пъд пред камерата на Bulgaria ON AIR проговаря и синът на един от починалите.

Още по темата

72-годишният Кръстьо Георигиве бил настанен в дома на 7 декември 2018 г. с диагноза Алцхаймер, без други продружаващи заболявания.

"Беше изключително здрав физически", разказа синът му.

Светомир казва, че макар доброто отношение на персолнала и хигиената, която се поддържа в дома, има притеснения относно компетентността на служителите.

На проверка в дома влязоха и инспектори от Агенция за социално подпомагане, Икономическа полиция, Регионалната здравна инспекция и прокуратурата.

От Окръжната прокуратура във Велико Търново проверяват всеки смъртен случай в дома, като се изяснява диагнозата на всеки от починалите, престоят му и здравословното състояние.

Община Сухиндол и Министерството на труда и социалната политика ще изготвят проект за нов център от семеен тип, а финансирането ще се търси по европейски проект.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

Компетентни ли са въобще повечето български специалисти в България?????????? Лицето на държавата (БКП) подсказва за компетентността!

19

Анонимен

преди 1 година

От 24 починали 19 са били на възраст от 78 до 99 години, приети в тежко състояние, някои от тях - бездомници, прибрани от улицата, с патологично неглижиране на здравното им състояние в продължение на десетилетия.Какво може да се очаква като прогноза за състоянието на такива хора? Въпреки че това е социален дом - не клиника и не хоспис, хората осигуряват денонощна здравна грижа за хората. Критикарите и хейтъртие с лопата да ги ринеш, и дори не подозират какво означава денонощната грижа за 57!

18

анонимен

преди 1 година

Като имат притеснения и не им харесва да си ги гледат сами в домовете си а има и частни домове но струват пари.На истина им е тежко когато някой си отиде подител но няма вечни а и за тях е по добре заспи и край не да се мъчи и да е в тежест на другите.