След сигнал на омбудсмана Диана Ковачева започна проверка на дома за хора с деменция в "Горско Косово". Прокуратурата във Велико Търново реши, че телата на 24-те починали в дома ще бъдат ексхумирани, за да се хвърли светлина върху случая.

За първи пъд пред камерата на Bulgaria ON AIR проговаря и синът на един от починалите.

Още по темата

72-годишният Кръстьо Георигиве бил настанен в дома на 7 декември 2018 г. с диагноза Алцхаймер, без други продружаващи заболявания.

"Беше изключително здрав физически", разказа синът му.

Светомир казва, че макар доброто отношение на персолнала и хигиената, която се поддържа в дома, има притеснения относно компетентността на служителите.

На проверка в дома влязоха и инспектори от Агенция за социално подпомагане, Икономическа полиция, Регионалната здравна инспекция и прокуратурата.

От Окръжната прокуратура във Велико Търново проверяват всеки смъртен случай в дома, като се изяснява диагнозата на всеки от починалите, престоят му и здравословното състояние.

Община Сухиндол и Министерството на труда и социалната политика ще изготвят проект за нов център от семеен тип, а финансирането ще се търси по европейски проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase