Снимка: Reuters

24 500 прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин в индустриална ферма в шуменското село Никола Козлево. Вчера Българската агенция по безопасност на храните констатира заболяването африканска чума по свинете. Фермата вече е поставена под карантина. Това стана ясно от извънредното заседание на областната епизоотична комисия.

Огнището на заболяването е констатирано на 2 януари. Ветеринарният лекар на фермата е информирал ветеринарните власти за съмненията си, че има заболели от африканска чума животни. Веднага са взети проби, които са изследвани в лаборатория и вчера в късния следобед е потвърдена заразата.

"Не можем да приложим мерки да отделим заразените от болните прасета, защото инфекцията така е проникнала в обекта, че нямаме възможност да го направим. Също ние и нямаме право да го правим, съгласно нормативните документи, но г-жа Танева ми каза "дайте колкото можем да щадим животновъдството, защото държавата понесе огромни загуби", каза проф. Паскал Желязков, директор на БАБХ, пред БНТ.

БАБХ потвърди огнище на АЧС в индустриална ферма в с. Никола Козлево.

Във фермата вече са приложени всички възможни ветеринарни мерки - дезинфекция на помещенията, ограничаване на движението и две санитарни зони около фермата. Преди 10 години в района е имало заболяване на трихинелоза, което може да е било първопричината за проникване най-вероятно. Щетите за собствениците на фермата се изразяват на поне 10 млн. лева.

"Не бих си позволил да коментирам каквото и да било по отношение на това как е проникнала болестта. Ще обследваме, ще разговаряме с тяхна помощ и с допълнителни консултанти", заяви Проф. Георги Георгиев, директор на Център за оценка на риска:

ОТ БАБХ апелират да се спазват всички санитарни мерки. При всяко съмнение да се информират ветеринарните власти. Във фермите в Шуменско се отглеждат 65 000 прасета. Индустриалното свинепроизводство е съсредоточено в Североизточна България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase