Снимка: Кадър bTV

Психичноболните, настанени в болницата в Раднево, влизат и излизат, когато си поискат от лечебното заведение, а това носи рискове за тях и за хората, живеещи наблизо. 

Оказва се, че психиатричната болница не може да осигури безопасността на пациентите си, защото няма пари за охрана от над 20 години. Овен това болницата няма и ограда.

Още по темата

Болницата в Раднево е най-голямата в страната по площ и брой пациенти с тежки психични разстройства.

Открита е през 1955 г. Години наред д-р Иван Добринов пуска сигнали до институциите, но без резултат.
"Това са между 300 и 400 пациенти, които са едни от най-тежките случаи в България. Много от тях са с доказано опасно поведение, настанени за задължително лечение по Закона за здравето, или на принудително лечение по Наказателния кодекс. Тоест съдът е доказал при тях опасно поведение или противоправно деяние, тоест това са хора с криминален опит”, обясни д-р Иван Добринов пред bTV.

По думите му критиките основно са насочени към работещите в болницата.

"Няма как да удържим един 100- килограмов борец или щангист, който е с влошено психиатрично състояние", призна д-р Добринов.

Пари за охрана няма. Контролът за това кой влиза и излиза е поверен на портиера.

В долния край на болницата ограда няма, а пациентите сами показват мястото, откъдето излизат всички. Хората от съседните къщи са в стрес.

"Това опира до отпуснати щатни бройки, до заплати. Всъщност от лекари, сестри и санитари се очаква да изпълняват и охранителни функции. Част от критиките към нас са заради невъзможността да задържаме опасни пациенти. Много често идват полицаи, които водят буйстващ, здрав физически пациент и идва една санитарка, която трябва да го поеме от полицаите и да го доведе до съответното отделение. И в тази ситуация идва група от 7-8 пациенти, които го придружават заедно със санитарката. Те осигуряват конвоирането на пациенти от портал до отделение", разказва още д-р Иван Добринов.

Лекарят твърди, че пациентите също са застрашени

"Случвало се е да влизат хора с въздушни пушки, които стрелят по двора. Глутници кучета няколко пъти нападаха пациенти в двора, така че тези инциденти са ежедневие", казва още той.

В болницата има недостиг на персонал, а най-драстична е липсата на санитари.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 години

Държавната Психиатрична Болница в Раднево е най-голямата на Балканите. И не се подигравайте с болните.

24

Анонимен

преди 2 години

"Всички лyди - на борба за мир!"От агиттабло в лyдница по време на комунизма.

23

Анонимен

преди 2 години

В крайна сметка всичко опира до пари, само не разбирам, защо онези мазни депутати си гласуват баснословни премии и им се плащат небивали суми пари за заплати и командировки, а в същото време цялото ни здравеопазване и най-вече психиятриите тънат в адска мизерия.