Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
"Воден апокалипсис" в България не се задава, увери регионалният министър Петя Аврамова на пресконференция.
Още по темата
Ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено, каза още Аврамова, която обяви информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната.

От думите й обаче стана ясно, че има вероятност воден режим да бъде въведен в по-малки населени места в София област. На места вече има режим - в Габровско, Пазарджишко и Ловешко, предаде БНР.

Министърът увери, че в язовирите, за които бяха изнесени данни, че са проблемни, има вода. В язовир “Тича“ вода има за 30 месеца, в язовир “Камчия“ за 10, в “Асеновец“ - за близо 5 месеца.

Язовир “Бебреш“, който снабдява Ботевград, се следи всекидневно и там има вода за три месеца.

За язовир “Студена“ Аврамова каза, че откакто е въведен едноразов режим, е имало близо 500 аварии по мрежата или по 14 аварии на ден. В момента вече са шест.

Министерството е подготвило доклад във връзка с развитието на ВиК сектора, като целта е създаването на холдингова структура, която да обедини всички ВиК дружества. Така ще има и единна цена на водата.

Според нея в криза темата се използва политически и БСП вероятно се готви за дебатите в парламента.

Смятам, че е некоректно това да става със заиграване със страха на хората, коментира министърът.

С един час по- малко ще имат вода перничани от днес. Във всички населени места в общината, които са с режим на водоснабдяване, водата ще се пуска само следобед.

От ВиК - Перник обявиха официално, че цената на водата и в шестте общини в областта остава същата и няма да бъде увеличена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар