Снимка: Pixabay

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров, считано от днес с 30 дни се удължава бедственото положение в Перник заради водната криза.

Продължават дейностите по отстраняване на течовете по водопроводната система и по увеличаване на притока в язовир "Студена". Около 1 км нов водопровод е изграден в пернишкия квартал „Проучване”, където в навечерието на Бъдни вечер във водата бе открита ешерихия коли, съобщава БНР.

Още по темата

Днес се очаква да стават готови резултатите от взетите вчера проби за качеството на водата във всички райони на града, а доброволци от пернишкия квартал "Църква" почистват Владайския канал,  като целта е да се увеличи дебита, който влиза в язовир "Студена".  Има идея за  утре  да бъде организиран и  „Пернишки съботник" също за почистване на Владайския канал и затрупани шахти от клони и пясъчни наноси. Инициативата е на група граждани. Поръчани са и се изработват 35 капака на шахти.

През утрешния ден ще се проведе гражданско шествие и ще бъде отслужен молебен за преодоляване на безводието. Шествието ще тръгне  в 12.30 ч. от пред Съдебната палата, ще премине през центъра на града, като на площад "Кракра" ще бъдат огласени исканията на гражданите. В 13.30 ч. ще бъде отслужен молебен в централния пернишки храм "Св.Иван Рилски". Събитието има дрескод- жълти светлоотразителни жилетки.

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase