Снимка: Pixabay

Заради кризата с безводието община Перник обяви бедствено положение. То ще продължи 7 дни, стана ясно след заседанието на кризисния щаб.

От вчера градът е на нов воден режим. Целта е да се ограничи още повече оттока на язовир "Студена” и да се съхрани и малкото количество останала вода. Всичко това се случва на фона на спорове чия е вината за източването на язовира, предава "Нова тв".

Още по темата

В града от вчера водният режим е още по-строг. Съгласно новия график, в централната градска част и в селата, черпещи вода от язовир "Студена", чешмите ще текат от 14 до 22 часа.

В доклад на „Софийска вода” от миналия месец се посочва, че около 290 литра в секунда питейна вода се подават към индустриалната зона, където основен потребител е "Стомана индъстри”.

От компанията не се съгласиха с този извод. Снощи протестиращи блокираха кръстовища в града. Хората настояват за спешни мерки за решаване на проблема, искат да стане ясно кой е виновен за кризата, искат и оставки- на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase