Снимка: Reuters

Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.8 на сто отчита през ноември Агенцията по заетостта. Това е най-нискaта стойност на показателя за този месец през последните 11 години. Спрямо същия период на 2018 г. се наблюдава спад от 0.2 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8 на сто са устроени в реалната икономика. 387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учещите и заетите, които също чрез съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място.

В края на предпоследния месец от годината регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 189 474, като спрямо същия период през 2018 г. са с 8309 по-малко (4,3 на сто). Новорегистрираните безработни са 30 385. 1633 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи, и не са търсели работа.

Активирането на такива хора остава приоритетна дейност на бюрата по труда. Информационните събития, трудовите борси, срещите на трудовите посредници с младежи, на които предстои завършване на средно или висше образование, мобилните бюра по труда са част от изпълняваните нови инициативи и услуги на Агенцията по заетостта. Средно за месец активираните лица са над 2000.

В различни форми на обучения за възрастни (за професионална квалификация и ключови компетентности), финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, са обхванати нови 242 безработни. Завършилите обучения през ноември са общо 347. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 630 души да повишат квалификацията си или да придобият нови умения. На субсидирани работни места през месеца са устроени още 796 души от рисковите групи - 148 по програми и мерки за обучение и заетост и 648 - по схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 11 331, като 78.8 на сто от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (29.8 на сто), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (15 на сто), административните и спомагателните дейности (8.7 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (7.8 на сто), строителството (7.7 процента).

Най-търсените професии през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници по събиране на отпадъци; преподаватели и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase