Кадър: Bulgaria ON AIR

Как трябва да изглежда новият Закон за движение по пътищата? Бившият председател на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев и Руслан Вуцов от Института по пътна безопасност коментират темата в студиото на "Денят ON AIR".

"Да, трябва нов закон, но въпросът е друг. Кой пише законите. Много е редно да се казва кой е в работната група, която ще пише закона", категоричен беше Ананиев.

"Идеята за създаването на Института по пътна безопасност, който вече е на две години, беше катализирана именно от предложението за разделяне на закона на три", разказа Руслан Вуцов за Bulgaria ON AIR.

Настимир Ананиев е притеснен, че не е ясно дали ще бъде разделен законът или не.

"Ако направим нов закон, нека да се подходи по правилния начин. Промените трябва да се предложат на първо място", заяви той. И допълни, че идеята на "Бонус-Малус" е превенцията.

Идеята за образованието по пътна безопаснот и пешеходната култура в България е от изключително значение според гостите в студиото.

"Всички носим обща отговорност и трябва да сме толерантни и взаимно да се пазим", отбеляза Ананиев.

Според Вуцов е важно още в ранна възраст да бъдат усвоени навици и поведение, какито много по-трудно могат да се моделират по-късно.

Настимир Ананиев допълни, че личният пример на хората, които са обществено активни, е много важен.

По темата за обучението по кормуване Ананиев беше категоричен: "Трябва да има по-тежък изпит, а не повече часове за обучение. Важно е да можеш да караш, не как си се научил".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase