Снимка: Pixabay

Затягат водния режим в Перник. Жителите на миньорския град ще имат вода само по веднъж на ден - от 16 до 22 ч., а в някои населени места в областта вода ще има през ден.

Това е обаче само за централната градска част и най-големия жилищен район - “Изток”. В много от по-отдалечените квартали и в близките села предложението е вода да има през ден от 16 до 22 часа, в някои места на четни дати, а на други - на нечетни.

Причината за промяната е, че досегашният режим не е довел до почти никакво пестене на вода

Това обяви регионалният министър Петя Аврамова след среща с кмета на Перник. Решението не е окончателно, а ще бъде внесено утре в местното ВиК и след това ще се пристъпи към новия режим на водата.

До крайната мярка се стигна, след като язовир Студена почти пресъхна. В момента в язовира има 4 млн. кубически метра вода при общ обем 20 млн., а откакто има воден режим, притокът в язовира е 50 литра вода в секунда, но оттокът е 250 литра, обясни министър Аврамова.

Освен това авариите са се увеличили с нови 12-15 на ден, тъй като колкото и плавно да се пуска водата, се получава голяма хидравлична вълна, която разрушава допълнително мрежата, която и без това не е в добро състояние.

За да не настъпи хуманитарна криза, зам.-министър Нанков започва от сряда разговори с ВиК дружествата в страната, за да се осигурят водоноски за Перник, тъй като се оказва, че местното водно дружество разполага само с 4. “Тяхното използване не е много подходящо през зимата, тъй като крановете им замръзват, но да речем при топлите дни, които се задават, ще могат да се ползват”, каза Аврамова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase