Убиецът Валентин Маринов. Снимка: архив, Булфото

Роднини, колеги и приятели на убития 18-годишен Алекс от град Бяла излизат за трети път на протест. Този път те ще се се съберат пред Апелативния съд във Велико Търново с искане за справедлива присъда.  Там отново ще се гледа делото за убийството.

Първоначално нападателят Валентин Маринов получи 20 години затвор. На втора инстанция обаче присъдата беше намалена на 3 години лишаване от свобода. Роднините на Алекс определят решението като "скандално ".

Още по темата

Случаят е от преди 2 години. Тогава, пред дискотека в града, група мъже поискали цигара от Алекс Алексиев. Той им отговорил, че не пуши. Завързала се разправия, след което момчето е нападнато. Два дни по-късно то издъхна в русенската болница.

"Има направена тройна експертиза. Днес ще сме в Търново, за да изразим гражданска позиция в подкрепа на едно по-дългосрочно и справедливо наказание", отбеляза близка на починалото момче.

Две години вече са минали, а 3-годишната присъда почти е приключила.

"Когато убият детето ти, трябва да си сигурен, че убиецът ще получи справедлива присъда, а не да се бориш за нея. Очакваме справедливо решение, защото никой не заслужава подобен край. Алекс беше изключително добро и възпитано дете", заяви още лелята пред Нова тв близките и приятелите на убитото момче.

Учителката на Алекс също бе сред протестиращите и разказа, че познава Алекс като изключително добро и тихо дете.

Всъщност убиецът Валентин е получил 3-годишна присъда, защото се смята, че убийството не е станало по хулигански подбуди, а заради непредпазливост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase