Снимка: Pixabay

Някои данъци в Пловдив ще бъдат вдигнати, това съобщиха кметът на града Здравко Димитров и новият финансист на общината Илия Кирчев, предава Агенция „Фокус“.

Още по темата

„Финансовото състояние на община Пловдив не е такова, каквото беше представено от предишното ръководство”, добави кметът и разказа, че все още текат ревизии на договори, за някои от които няма осигурено финансиране, въпреки, че проектите трябва да стартират.

Други проекти пък са значително завишени, което ще доведе до тяхното преразглеждане. "Такъв е примерът с проекта за Водния цикъл, който е завишен с 10 млн лева", посочи Димитров.

"За да бъдат изпълнени предизборните обещания на новия кмет ще трябва да се коригира и данъчната политика на общината", съобщи зам.-кметът Илия Кирчев.

Въздухът на Пловдив е в лошо състояние, затова ще се поощряват тези, които карат нови коли, за да може старите постепенно да спрат да се движат и да го замърсяват. Затова от догодина най-вероятно ще бъде вдигнат и този данък.

„Очакваме държавата наистина да помага на община Пловдив", каза кметът Здравко Димитров и обяви, че и днес министърът на образованието е дал обещание в града да бъде построено поне едно ново училище, а може и две.

Вдига се и данък прехвърляне на имущество от 2.5 на 3%. Тези пари ще се използват за изграждане на нова инфраструктура. Местната власт предлага още такса ТБО да стане от 1.5 промила на 1.8 промила. Това ще увеличи средно с 1.2 лв. на месец таксата на един имот.  Тези пари може да се ползват само за почистване, извозване и депониране, като общината няма право да ги харчи за други дейности.

Предлага се още данък МПС да се намали за автомобили евро 5 и 6, като се редуцира коефициентът за киловатите на колите. Няма да се променя данък сгради, той ще остане същият.

Туристическият данък също ще бъде увеличен средно с по 20 стотинки. По закон той се използва за подобряване на туристическата инфраструктура - паркинги, информационни центрове, реклама. Ставката е на стая на вечер по категории – за първа категория става 40 ст., втора - 60 ст., трета - 80 ст., четвърта - 1 лв. и пета - 1.20 лв.

От утре предложението ще бъде качено на сайта на общината и ще стои там 1 месец за обсъждане. Предстои предложенията да се гласуват от областния съвет.

Кметът Здравко Димитров обяви още, че заплатите в администрацията ще бъдат замразени, с изключение на хората, които са на минимална работна заплата.

Предстои и оптимизация на състава на общинските предприятия, като се очаква да бъдат слети двете най-големи от тях "Чистота" и "Паркове и градини", тъй като сега се припокриват голяма част от дейностите им.

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 2 години

Не се наядоха тези гербери,че то човек ако има пари да си купи нова кола,мислете ли че ще кара стара,от толкова високи данъци бедния човек неможе да си вдигне главата,пак всичко е направено за тези с парите

40

Анонимен

преди 2 години

Не се наядоха тези гербери,че то човек ако има пари да си купи нова кола,мислете ли че ще кара стара,от толкова високи данъци бедния човек неможе да си вдигне главата,пак всичко е направено за тези с парите

39

Анонимен

преди 2 години

Добре защо трябва ние да плащаме всеки път кражбите на ***