Архив: Булфото

Най-много пътнотранспортни произшествия в страната настъпват в часовия пояс между 16 и 20 часа. Това посочи Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", по време на откриването на Годишните награди за принос в пътната безопасност.

Събитието се организира от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност", а в него участие взеха и двама зам.-министри - на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ангел Попов, и на регионалното развитие и благоустройството - Валентин Йовев.

През зимния сезон метрологичните условия често са предпоставка за възникване на инциденти. "Всички сме уморени в края на деня, а трафикът традиционно в тези часове е по-интензивен. Но нека не забравяме, че в този период на годината по-рано се стъмва и видимостта е много по-малка. Това е още един фактор, който подценяваме и който може да доведе до фатални последствия“, подчерта Крумова.

"Последните два месеца са тежки от гледна точка на последствията от пътнотранспортните произшествия. Искам да използвам повода, за да засилим още веднъж вниманието на водачите – да тръгват на път отпочинали и винаги да се съобразяват с пътните условия", допълни тя.

По думите ѝ не по-малко важни са и инфраструктурните подобрения. За пример бе дадена ремонтираната отсечка между Пловдив и Асеновград, на която в пъти са намалели пътните инциденти.

Друг пример за тежък участък по отношение на пътния травматизъм е Кресненското дефиле. За последните 10 г. на отсечката с дължина от 16 км са станали над 550 тежки инцидента, а основна причина са рискови изпреварвания.

По думите й нивото на пътния травматизъм в България продължава да е високо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase