Снимка: Pixabay

От днес в Перник и някои села в областта се въвежда воден режим. Водоподаване ще има само по 10 часа в денонощието заради пресъхването на язовир Студена.

Вода ще има от 5 ч. до 10 ч. сутринта и от 17 ч. до 22 ч. вечер, пише "Tруд". Изчислено е, че при такъв график водата в язовира ще стигне за пет месеца.

Още по темата

Според жители на града не е нормално да нямат вода през 21 век и да е необходимо да се запасяват с вода в туби, легени и бидони.

Перничанин коментира, че ВиК имат най-голяма вина за режима на водата, защото е имало сигнали още юли и август, но от дружеството не са направили нищо и са разчитали да завали през есента.

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров заяви, че общината е готова да заведе дела срещу ВиК дружеството в града, ако то не спазва поетите ангажименти за часовете, в които трябва да осигурява питейна вода. И отбеляза, че на този етап детските градини, училищата и болниците имат готовност за извънредната ситуация.

"Бях в една от детските градини и те имат необходимите съоръжения, за да приемат тези първи предизвикателства, пред които сме изправени с водния режим", каза Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Кметът допълни, че режимът ще продължи 5 месеца при отток от 1 млн. куб. м. на месец.

"От днес ВиК имат определени ангажименти, които трябва да спазват спрямо абонатите си и аз много стриктно ще съблюдавам дали в този времеви диапазон перничани имат вода", категоричен бе градоначалникът в ефира на "България сутрин".

Станислав Владимиров се надява природата да е по-благосклонна, да валят повече дъждове и да имаме снежна зима, за да може по-бързо да се излезе от ситуацията.

Перничани пък подготвят протест в сряда с искане за оставка на управителя на ВиК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase