Снимка: архив Reuters

С 50 на сто е била намалена мощността на единия реактор на АЕЦ "Козлодуй" заради авария, съобщи Bulgaria ON AIR.

От атомната централна съобщиха, че малко след 9 часа тази сутрин системата за автоматично разтоварване на пети блок автоматично е понижила мощността след изключване на главна циркулационна помпа.

Екипите на атомната централа извършват необходимите проверки на оборудването, другият блок продължава да работи на пълна мощност, съобщи Bulgaria ON AIR.

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 години

До опетковКрети, МАГАТЕ, а не МААТЕ гледа под лупа всичко в АЕЦ Козлодуй! Вземаха даже проби от метала на реакторите и ги признаха за перфектни! Цъка ти в главата! Реакторите са принципно различни от тези на Чернобил! Сик тир!СоциализЪма? Научи българския!

29

опетков

преди 3 години

До Анонимен Що бе? Държави дето нямаха социализъм, защо не са останали без атом? Стига глупости. Козлодуй беше такава морга при социализъма, че като го видяха от МААТЕ, косите им настръхнаха от ужас и го взеха на дистанционно управление. Изсипаха милиони, за да стане годен и безопасен за експлоатация. Специално инсталираха сателитна връзка, за да могат да виждат параметрите на реактора 24/7. И добре, че беше ЕС да закрие малките атомни бомби в задния ни двор, че кой знае какво щеше да стане.

28

Анонимен

преди 3 години

Преди година смениха турбината от 1000 мегавата на 1200 и явно не са пресметнали добре натоварването, и за това е отказала циркулационна помпа.