Във Велико Търново откриха чешма в памет на хората, които след смъртта си са станали донори и са спасили човешки животи.

Преди близо година Николай Тодоров изпада в мозъчна смърт. В мъката си семейството му трябва бързо да реши дали да дари.

"Ние решихме семейно да дарим органите, да помогнем на някой, като не мога да спася брат си, да спася някой друг", разказва днес сестра му пред Bulgaria ON AIR.

Заради добрината и съпричастността на други хора преди пет години Атанас Атанасов получава ново сърце, което било единственият шанс за живот за него.

В последните няколко години най-много донорски ситуации са реализирани именно във Великотърновската болница.

Върху новооткритата чешма стоят имената на над 30 души от Велико Търново и региона, които след смъртта си са станали донори и спасили други човешки животи.

Чешми в памет на донори има в още няколко български града.

Коментари Напиши коментар

5

fact

преди 2 години

НЕ МОЖЕЩЕ ЛИ ДА ДАДЪТ НЕКОЙ ЛЕВ на близсите на донорът?По справедливо е накак си така - със прека полза за наследниците.

4

Анонимен

преди 2 години

Ясно е че пишещия долу - Очите,няма да построи чешма!Няма и да бъде трансплантиран - мозък не подлежи...

3

Очите

преди 2 години

Не бих се изненадал ако има някаква схема. За тая болница се носят легенди за въпиюща некомпетентност. На един колега от работа му забравиха игла в тялото след операция на слабините. Когато се възпали и поду целия се оказа, че всъщност имал "усложнения" след операцията и при опита му да намери адвокат пък се оказа, че няма лекар, който да напише истинска епикриза за развитието на състоянието му след операцията. Адвоката го посъветва да не си харчи парите, защото почти няма шанс да ги осъди.