Снимка: БТА, архив

Продължава гасенето на пожара в Национален парк "Рила“ над село Долно Осеново. Прокаран е път, за да могат високопроходими автомобили да стигнат до мястото, което ще се атакува от огнеборците от двете страни.

"Пожарът е локализиран. Днес атакуваме и през алпийската част с противопожарна техника. Ще пускаме линии с цел погасяване на огнища. Предполагам че в рамките на деня ще се справим“, обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

Още по темата

По думите му няма разширение на засегнатите площи. Инж. Дамянов уточни, че 180 човека участват в гасенето на пожара.

Още няколко дни ще продължи  работата на служителите от горите и Националния парк, пожарникари и военни в защитената територия. Пожарът над село Горно Краище е овладян напълно и очакванията са до обяд да бъде потушен. 60 декара с 40 годишни борови дървета бяха изпепелени.

Междувременно се разраства се пламналият през почивните дни пожар в Чипровския Балкан. Стотици декари сухи треви и храсти са изгорели в местността Клисура край Чипровци.

Кметът Пламен Петков съобщи, че очакват хеликоптер и апелира към всички, които имат възможността да помогнат, да се включат в потушаването на пожара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase