Снимка: pixabay

Организират акция за залавяне на кафява мечка, която от десетина дни върлува във великотърновското село Пушево.

В петък в селището ще пристигне представител на природно-защитна организация. Той е сертифициран специалист, който ще примами животното, ще го упои и ще го изведе от населеното място. Това съобщи кметицата на Пушево Юлия Костадинова.

Управничката казва, че мерките са предприети благодарение на съдействието на зам.-кметовете на община Велико Търново - Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев.

"Наложи се да прибегнем до услугите на човек с лиценз за подобна дейност. Ловци нямат право да стрелят в населено място, тъй като глобата за подобно деяние е над 20 000 лева“, уточниха от общинската управа в старата столица.

До един 140-те жители на Пушево обаче са изтръпнали от ужас от пакостите на мечката, която всяка вечер слиза от гората и вилнее из дворове и градини. Първоначално дивото животно обикаляло северната част на селото, но напоследък вилнее и в централния район.

"Озверялото от глад животно всяка вечер се появява в селото, събаря огради и нахлува дори в къщите, за да търси храна. Мечката дори влязла в мазе и разляла тенекия с олио. В друга къща се опитала да се изкатери на втория етаж по дървено стълбище и изкъртила едно от стъпалата. В трето жилище пък съдрала диван и потрошила електрическа скара, които били под навес“, разказва Юлия Костадинова.

Кметицата споделя, че хищникът шета и в овощните градини като чупи клони на дърветата и яде ябълки.

"Напоследък дори рови за храна в кошовете за отпадъци. Местни хора са я видели как със скок влиза в контейнера, а при появата на кола, побягва с бясна скорост. Има дори хора, които са се изправяли очи в очи с огромния звяр. За щастие нападнати няма, а и на домашни животни не е посягала. Една вечер жена от селото чула ожесточен кучешки лай и заснела през прозореца на дома си клип как мечката се движи по улицата "екскортирана“ от две кучета отпред и две отзад“, споделя още кметицата пред "Труд".

Юлия Костадинова казва, че всеки ден прави съобщения по местната радиоуредба като инструктира жителите как да се пазят от дивото животно. Предупреждава ги след залез слънце да се затварят в домовете си, да залостват здраво вратите и да не излизат по дворовете.

"Имаме старци на по 90 години, които твърдят, че вълци, лисици и чакали са влизали в селото, но не помнят да е имало нашествие на мечка“, коментира Костадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase