Снимка: архив, Булфото

Родители са изправени на нокти заради хаос със стволовите клетки на бебетата им. Проблемът е породен от забавени сертификати за състоянието на замразения материал, който може да се използва от самото дете или от негови роднини за трансплантации при тежки диагнози.

Забавянето е от страна на една от банките – Crio Save, която вече не е швейцарска, а е с нов собственик в Холандия и е преместила лабораторията си в Полша, съобщава "Монитор".

Същевременно тъканната банка Криоцентър - България, която действа на територията на нашата страна, подаде искане до Изпълнителната агенция по медицински надзор (ИАМН) за закриване на дейността си в България на 8 август.

Причините не са ни известни, обяснява д-р Евелина Цветкова, директор на дирекция "Координация на трансплантациите и асистираната репродукция" в агенцията. Тъй като има непълнота в подадените документи, процедурата по закриването още тече. На практика лицензът на центъра все още е в сила.

Тези обстоятелства станаха причина за безпокойството на българските клиенти, които плащат около 5000 лева годишна такса за съхраняването на клетките. На практика хората не са наясно какво ще се случи с материала, взет от децата им, става ясно от споделяния в социалните мрежи.

11 са чуждестранните банки, които събират стволови клетки у нас. Клиентите им са общо 20 980, като в Crio Save пробите от кръв и пъпна връв са 4533, тези от тъкан от пъпна връв са 3836. Донорите са общо 4538.

За дванадесет години, откакто тъканни банки събират материал в нашата страна, с нито една от пробите не е правена трансплантация нито у нас, нито в чужбина, показват данни на ИАМН.

За да даде отговор на хората, агенцията е изпратила запитвания по въпроса до здравното министерство в Полша и аналогичния орган по трансплантациите там, както и до компетентните органи в Швейцария и дружеството майка там.

Към момента в отговор от Полша се обяснява, че центърът там има лиценз и на неговата страница хората ще могат да разберат подробности по въпросите, които ги безпокоят. От там са заявили, че полската структура спазва всички европейски изисквания в сферата на криобанкирането. Отговорено е още, че забавянето на сертификатите, както и на резултатите от пробите на майките са в резултат на преструктурирането на фирмата.

Д-р Цветкова поясни, че ИАМН проверява тъканните банки поне веднъж на две години, както и по подадени сигнали. Две жалби от клиенти са постъпили в последните години в здравната ДАНС, както още наричат популярно агенцията. И двете са били срещу Crio Save за липсващ сертификат.

Проверките на ИАМН обаче са установили, че става въпрос за забавяне на издаването им. Затова тя не е съставила актове за нарушения.

Коментари Напиши коментар

8

Чавдар Михов

преди 3 години

Поредната потресаваща журналистическа некомпетентност. Годишна такса от 5000 лв. е пълна глупост. Някой пак прочел недочел, разбрал недоразбрал.

7

(-_-)

преди 3 години

Тия стволови клетки са много търсени за подмладяващи процедури, които струват адски много пари. Въобще не се надявайте, че е останала и една клетка у тикволанд, защото тук почти никой не може да си позволи такива неща.. Имали - дали, айде чао!

6

Lan

преди 3 години

Огромният процент дегенеративни болести се проявяват в напреднала възраст на индивида. Максималният срок на съхранение е 20г. Нищожен процент от замразените клетки са използвани...просто защото тези две неща се изключват взаимно. Остава едно плащане и едно печелене. Това няма да е така ако има национална доброволна банка. Не вярвам някой да откаже, защото дефакто този материал отива в екарисажа след раждането. Има десетки хиляди раждания ходишно. Стотици хора ще могат да бъдат лекувани.