Снимка: архив, Булфото

С началото на учебната година БДЖ напомня, че всички учащи на възраст до 26 навършени години могат да пътуват с 50% намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове.

От националния жп превозвач уточняват, че намалението важи за всички ученици, студенти и докторанти редовно обучение.

За да могат младите клиенти на железницата да ползват тази отстъпка, е необходимо да си закупят железопътна карта "Учащ". Картата се издава във всички железопътни гари и бюра в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение.

При представяне на снимката и необходимия документ, картата се издава веднага на място. Цената на железопътна карта "Учащ" е 1.00 лв. и е валидна от 1 октомври до 30 септември на следващата година.

БДЖ предлага и допълнителни преференции за всички ученици и студенти, които са закупили железопътна карта "Учащ". Срещу тази карта, учащите могат да закупят отново с 50 на сто отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска.

Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак, без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака.

Учащите на възраст до 26 навършени години ползват допълнителни намаления и при пътувания в група. БДЖ- предлага 75 на сто намаление от редовната цена на билетите за организирани групи от минимум 10 души. За целта е необходимо да се представи писмо и поименен списък в два екземпляра с посочени дати на раждане на участниците в групата, заверени с подпис и печат от учебното заведение.

В случай, че пътуващите в групата ученици или студенти са от различни учебни заведения, тогава те задължително трябва да представят и железопътна карта "Учащ". Преподавателите, които придружават групата (1 преподавател на 10 учащи), ползват също 75 на сто намаление от цената на билета.


 

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 години

Пътуването с влак през соца беше приятно преживяване. Спомням си през 60-те и 70-те години когато бях дете колко приятно беше пътуването с влак. Имаше стюарди които минаваха с количка от вагон на вагон които бяха заредени с най различни лакомства безалкохолни и бира. Имаше сндвичи със сух шпеков салам от месо кифли с мармалад осморки понички гевреци имаше оранжада лимонада пепси кола кафе. Пътуването беше приказка особено през искърското дефиле. А сега влаковете са дива индия

2

Георги

преди 2 години

За учащи медици над 26г? Не.. за кво

1

Учащ

преди 2 години

Преди да ни поканят да се возим във влакове от Живковото време да вземат пример от другите EU Държави в Германия жп билета важи и за градския транспорт даже и в Метрото.