Снимка: архив, БулФото

Все още се отглеждат домашни прасета в 24 обекта от типа "заден двор" в област Сливен. Броят на животните възлиза общо на 177, съобщиха от областната администрация.

Още по темата
Собствениците са отказали да изпълнят издадените им от ОДБХ предписания, за което ще им бъдат наложени административни наказания. Стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да вземат месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

В случаите, когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни.

На заседание на областната епизоотична комисия ветеринарни специалисти са предложили да се възстановят т.нар. трупни ями в населените места, тъй като борбата със заболяването може да отнеме по-продължително време.

Към момента изградените селективни капани за улов на диви прасета са 32, като повечето от тях са в община Нова Загора. Броят им е недостатъчен, създаването на нови продължава. Използването им ще е актуално след октомври, когато дивите прасета напуснат полето и се върнат в планината.

От ловните дружинки са предложили да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти.

Списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно заколиха домашните си прасета, са изготвени, но може да бъдат допълнени.

По тях ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от типа "заден двор", попадащи в зоните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase