Снимка: БулФото

Само за 6 дни - от 12 до 18 август, при специализираната акция на "Пътна полиция", са установени цели 44 500 нарушения на позволената скорост. Данните на ведомството са стряскащи, защото показват огромно увеличение на броя шофьори, които карат безрасъдно.

"Броят на установените нарушения се увеличава и то драстично. Установените нарушения през 2018 г. при същата акция през месец август са с около 17 000 по-малко", заяви пред bTV главен инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция".

Още по темата
Най-големият брой нарушения са установени от мобилни камери - 21 038. Със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602, а със стационарните - 4862.

Статистиката сочи, че по-голяма част от нарушенията са извършени през деня - 41 583, а през нощта са регистрирани 2956 случая.

По време на операцията са заловени пет издирвани лица и девет нелегални мигранти.

От "Пътна полиция" казват, че работата е съсредоточена върху това да се увеличи броят на камерите по пътищата и по този начин да се повлияе положително на пътната безопасност.

Последната статистика на "Евростат" пък показва, че за първите седем месеца от началото на годината по вина на водачите са настъпили много катастрофи и най-големият брой от тях са заради несъобразена скорост - над 900 инцидента с повече от 100 жертви и над 1200 ранени.

Според инспектор Георгиев много важна е правилната преценка на водачите по отношение на скоростта и дистанцията, която спазват.

"Напълно възможно е както млад, така и опитен шофьор да вземе грешно решение в дадена ситация и да се стигне до инцидент", категоричен е той и добавя, че никога не трябва да се забравя, че с поведението и с неспазването на правилата се застрашават други човешки животи.

"Трябва да се стараем да си подсигурим време, защото то ни дава възможност да реагираме правилно. Когато караме с висока скорост, това време не стига", изтъкна той.

Разсейването е съществен проблем при шофирането и не е свързано само с използването на мобилен телефон. Дори пушенето и пиенето на кафе могат да доведат до това в ситуация да не сме достатъчно концентрирани, предупреждават от "Пътна полиция". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase