Снимка: архив "Булфото"

Тази сутрин в РИОСВ – Смолян е получен сигнал за „побеляване“ на Уваджик дере (приток на река Арда) преди село Бял Извор, община Ардино. Това съобщиха от регионалната екоинспекция, цитирани от "Фокус".

Още по темата

Млечен цвик мърси река Черна, извара разнася зловония от бреговете й

Екип от експерти на РИОСВ - Смолян, Басейнова дирекция Пловдив и Рeгионална лаборатория - Смолян e извършил незабавна проверка като при направения оглед е установено, че сигналът е основателен.

По дъното на река Еньовско дере и река Уваджик дере са открити биологични отложения. Причина за констатираните замърсявания е аварийно изпускане на непречистени отпадъчни води от дейността на млекопреработвателното предприятие  в село Жълтуша. Аварията, при която е допуснато замърсяването, е отпреди няколко дни. Към настоящия момент тя е отстранена.

В началото на изминалата седмица е бил получен сигнал за замърсяване на река Бялизворска с цвик. При проверката от 12 август инспектори не са установили замърсяване на водното тяло. Въпреки това екоинспекцията е потърсила съдействие от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Смолян за предприемане на мерки срещу замърсяване на водни тела с цвик и други странични животински продукти (СЖП). До всички млекопреработвателни предприятия в района са изпратени писма за засилване на технологичната дисциплина и контрол с цел недопускане на замърсявания.

За констатираните нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase